Varje vecka får jag flera mejl från olika företag som sysslar med att betala för att få publicera artiklar på mina sajter. Artiklarna kommer från olika sorters företag, och framför allt inom spel och kasino. Om du driver en någorlunda stor blogg har du säkert också fått sådana här förfrågningar, och hur ska du göra?
Det är naturligtvis lätta och snabba pengar. Du behöver bara publicera en bloggpost som företaget skickar till dig, och som tack får du en viss summa pengar – som regel ligger det på runt 500 kronor, men det är ganska förhandlingsbart. Frågan är så klart huruvida det finns några baksidor på det här? Och om du ändå vill sälja, vad ska du tänka på?
Sponsrade bloggposter, framför allt när annonsören själva skriver artikeln, är lättförtjänta pengar. Det enda du sägs behöva göra är att publicera artikeln, och låta den innehålla minst en länk till annonsören. För det får du några hundralappar; i snitt ligger det på 500 kronor i de mejl jag får från de företag som hanterar den här typen av annonsförsäljning.
Här är ett exempel på ett sådant mejl:
Jag jobbar på ett företag vars koncept är att i samarbete med webmastrar och bloggare producera artiklar för deras sidor, med relevant innehåll för sidornas läsare. Vi gör noggrann efterforskning på sidan eller bloggen för att se vad för innehåll som är passande, och skriver sedan artikeln utifrån det. Dessa artiklar innehåller en länk till den klient vi jobbar med under aktuella kampanjer, och just nu är klienten ett spelföretag. Om det känns mer bekvämt att skriva eget material får man såklart göra det, i samråd med oss om innehållet. För ett samarbete av den här typen erbjuder vi från 700SEK för publikation av en artikel som hålls live under 12 månader, och betalningen sker inom 30 dagar efter publicering.
Jag får som sagt ett par sådana här mejl i veckan från olika nätverk som har kunder man vill marknadsföra. Och jag tänker inte sticka under stol med att jag förr, i brist på kunskap och erfarenhet, tackade ja till några erbjudanden. Idag gör jag det inte.
Inte riskfritt att publicera köpta reklamposter
För det första är den här typen av redaktionella annonser inget som går hem hos dina besökare, om du inte genomför det snyggt och professionellt. Inte heller fungerar det ihop med Google – de har glasklara policys som att sälja länkar (vilket dessa annonser handlar om). Säljer du länkar på ett icke godkänt sätt, kommer Google att straffa dig.
För att fortsätta att vara ärlig, så kan jag berätta att jag i början av mitt bloggande fick en smäll över fingrarna från Google och såg min pagerank sjunka från 5 till 0 över en natt. Så jag vet av erfarenhet att det finns en risk med att sälja länkar. Även företagen som köper länkar drabbas av bestraffningar.
Kräv betydligt mer betalt!
Ett annat skäl att inte nappa på de här erbjudandena är att ersättningen är ren trams. 500 kronor för redaktionell reklam? Vill du veta hur mycket du egentligen ska få betalt, bör du läsa Better Bloggers artikel om hur du tar betalt för redaktionella annonser.
Har du 20000 besökare på en vecka, så hamnar du på 6000 kronor för en sponsrad bloggpost. Personligen har jag som mest tagit 25000 kronor för en sponsrad bloggpost, varför det känns helt omotiverat att ens lägga tid på att svara på skamliga förfrågningar om 500 kronor…
Men om du nu skulle vilja publicera en sponsrad artikel, se till att innehållet helst erbjuder ett mervärde för dina besökare. Du ska fokusera på inlägg som är relevanta för din blogg. Se även till att markera inlägget på något sätt, så att det framgår att det är sponsrat eller en redaktionell annons, annars bryter du mot marknadsföringslagen.
Syftet med köp är sökmotoroptimering
Syftet de här företagen har med att köpa artiklar på din blogg eller annan webbsajt, är sökmotoroptimering. För några år sedan nöjde man sig med att köpa länkar, men numera vill de hellre ha länkar som kommer från relevant innehåll på sidorna, och det är därför de istället vill köpa en hel bloggpost.
Men i princip handlar det ändå om att sälja länkar, och Googles policy gällande det här är helt klart – det är inte godkänt att varken köpa eller sälja länkar. Googles algoritmer går ut på att beräkna olika sidors värde baseras på bland annat vilka som länkar till dem. Genom att synas med redaktionellt innehåll på bra sajter och få länkar från detta, kan företag sålunda stärka sin position hos Google.
Det är dock naivt att tro att Google inte upptäcker det här, förr eller senare, och då utdelas som regel bestraffning till såväl köpare som säljare. En del som missbrukat policyn allt för mycket kan till och med få se sin sajt helt försvunnen från Google, och om de då brukar får 80 procent av trafiken från sökmotorn är skadan enorm.
Att sälja in reklamtexter på redaktionellt utrymme ligger ändå i gråzonen om du är tydlig med att berätta att det verkligen handlar om en köpt annons och inte redaktionellt material. Så länge du är tydlig med att det handlar om en annons, ska det inte vara någon fara.
Det finns säkert massor av tips angående det här från de som jobbar professionellt med sökmotoroptimering (SEO). Tillhör du dem, får du hemskt gärna lämna en kommentar med dina egna funderingar om sponsrade bloggposter.
Fler artiklar för bloggare!
- Varför är ”Evergreen Content” så viktigt för din blogg?
- Tjäna pengar på din blogg – just nu 9 kronor på iBooks!
- Tjäna pengar på Internet: 9 smarta artiklar!
- Så får du fler besökare till din blogg: 21 tips
- Så skriver du bloggposter som ger trafik från sökmotorer